Inicio > Comprensión pública, Comunicación y salud, OCC > Jornada de presentació de l’Informe SAM 2008

Jornada de presentació de l’Informe SAM 2008

.
El passat 1 de desembre, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i l’OCC van celebrar l’acte de presentació de l’Informe SAM 2008 sobre seguretat alimentària i mitjans de comunicació.  L’apertura de l’aconteixement, a càrrec d’Eduard Mata, director de l’ACSA, fou seguida per la descripció dels principals resultats de l’informe per part de Gema Revuelta. La sotsdirectora de l’OCC explicà que per a l’elaboració de l’informe, s’analitzaren 1.911 textos sobre seguretat alimentària que al llarg del 2008 va publicar una mostra composada per set diaris: El País (edició Catalunya), La Vanguardia, El Punt (Girona) Segre, Diari de Tarragona, 20 Minutos (BCN) i ADN (BCN).

Revuelta destacà alguns dels temes protagonistes en la premsa objecte d’anàlisi al llarg del 2008. Els diaris parlaren tant de la garantia d’accés als aliments o food security amb una presència constant al llarg del 2008, degut a la seva associació amb la crisi econòmica. Així mateix, també abordà la qüestió de la salubritat d’aquests o food safety, tema que va estar representat per episodis aguts o situacions de crisi, com fou el cas de l’oli de gira-sol amb hidrocarburs,  la llet amb melamina o la carn amb dioxines. Un de cada quatre textos sobre seguretat alimentària parlava explícitament de risc, un de cada deu esmentava el terme alerta sanitària i un de cada cinc va incloure recomanacions per al lector, fet que posa en evidència que la premsa no només juga un rol informatiu, sinó també té un clar impacte en la formació dels ciutadans.

.

Vodpod videos no longer available.

Fotografies de la jornada de presentació de l’Informe SAM 2008.

.

A continuació va tenir lloc la taula rodona La visió dels periodistes i el públic, en la qual, professionals de la comunicació de diferents mitjans donaren el seu punt de vista sobre la repercussió i el tractament de les notícies sobre seguretat alimentària en la societat. La taula rodona va estar composta per Milagros Pérez Oliva, defensora del lector d’El País, Carles Pérez, defensor de l’audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Eva Pomares, redactora d’El Punt, i Marga Soler, defensora del lector de La Vanguardia. En aquest enllaç trobareu la versió en PDF de l’Informe SAM 2008, en català, castellà i anglès. Us adjuntem també els podcasts de les intervencions dels diferents ponents així com del debat amb el públic:

.

Intervenció d’Eduard Mata.

.

Intervenció de Gema Revuelta.

.

Intervenció de Milagros Pérez Oliva.

.

Intervenció de Carles Pérez.

.

Intervenció d’Eva Pomares.

.

Intervenció de Marga Soler.

.

Debat amb el públic assistent.

.

Deja un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Seguir

Recibe cada nueva publicación en tu buzón de correo electrónico.

Únete a otros 5.905 seguidores

A %d blogueros les gusta esto: